Dagbok från årets vandring runt nationalparken Stora Sjöfallet i Lapplandsfjällen. Dagboken är helt subjektiv och berättelsen speglar hur jag som färdledare har uppfattat vandringen
26aug. 27 augusti 28 augusti. När vi kom fram till Ritsem möttes vi av en fantastisk syn när en liten solstrimma speglade sig i Akkajaure, med den mäktiga toppen Akka i bakgrunden. Jag skyndade mig in till receptionen för att försöka fixa till en biltransport upp till Sitasjaure. I så fall skulle vi slippa att bo en natt i Ritsem, och på så sätt korta ner den långa etappen från Hukejaure. Etappmålet skulle då bli Sälka istället för Singi. Men trots böner och mutförsök så var det helt omöjligt att få skjuts upp till första stugan. Det var bara att bita i det sura äpplet och checka in i Ritsem. Absolut inget av STFs bästa boenden. Rummen var svinkalla, liksom korridorer och duschutrymmen. Elementen sattes på max, men det hände inte särskilt mycket. Vi beslöt oss för att gå på sightseeing i den stora metropolen Ritsem. Målet blev en telemast, där det skulle vara en fantastisk utsikt över Akka. Vägbeskrivningen var dock värdelös, så masten såg vi bara på avstånd, vi hittade inte dit. Men utsikte från fjällstationen är inte så dålig, så det blev en hel del fina fotografier över Akkajaure och framförallt på Akka. En nyhet det här året var att jag inte tagit med mat för en gemensam middag första kvällen. Efter alla försök att grilla kött på engångsgrillar, som slutat med att vi fått gå in och steka köttet, beslöt jag i år att alla får ta med mat till första middagen själva. Men har man med lottor at göra, så organiserades snabbt en ny plan. Gemensam middag skulle det bli, och det här året bestående av sill och potatis. Uppgifterna om vem som tar vad delades snabbt upp och sen meddelades jag om resultatet. Tänk om alla grupper kan vara så här fulla av egna initiativ! Middagen var i alla fall superb, även om jag fuskade och åt min medhavda lax. Det gällde ju att dra ner på matvikten inför söndagens etapp till Sitasjaure. Kvällen tillbringade vi i samlingsrummet med att bla gå igenom morgondagens etapp, samt att jag försökte lägga in waypoints på den nyinköpta kartan i GPSn. Resan tog ut sin rätt och redan klockan 2000 hade vi intagit sängarna, och sen tog det inte lång tid innan John Blund kom..
29 augusti. Men klockan 0800 var vi färdiga och ryggsäcken satt ordentligt fastspänd på ryggen. Vädret var perfekt för vandring, ca 10 grader och molnigt, men med perfekt sikt. Efter drygt två timmar hade vi avverkat ca sex kilometer av grusvägen, och nu började det suga i kaffetarmen. Vi hittade en stor sten som skyddade oss från den vind som nu hade börjat blåsa lite, och snart puttrade kaffevattnet på köken. Kaffe knäcke- macka och ett litet kex, vad kan väl smaka bättre? Vi möttes nästan omgående av en ordentlig uppförsbacke. Suck, pust, flås och flämt.. Mjölksyran sprutade ur öronen, så det var tur att utsikten över Sitasjaure inbjöd till många pauser. Väl uppe på höjden fick vi en vidunderlig utsikt över de närmaste sex kilometrarna vi hade framför oss. Lunchen var inplanerad till en liten sjö, men innan dess skulle vi traska över ett par spänger. Och nu var det dags för mitt nästa misstag. Torra och fina, men vad hjälper det när man inte är beredd på plötslig blixthalka. Måste ha trampat i en renskit eller något annat kladdigt för plötsligt försvann mitt högerben, och jag drattade omkull. Gjorde mest ont i ljumsken, men visst var även högerhanden lite öm.
Grönpåse till lunch – en ren delikatess! Torskgryta eller lammgryta spelade ingen roll. Nu var vi rejält hungriga, så det slogs på stort och fixades även till efterrätt. För min del blev det blåbärssoppa med mandelbeskvier. Rena lyxen! Helt klart värt den lilla extra vikten av 250g mandelbeskvier. Tyvärr kunde vi inte kosta på oss en alltför lång rast, jag satt hela tiden och blängde på klockan. Det borde vara ljust till ca 2100, men det var ju mulet så ljuset kanske bara fanns till kl 2000??.... jag visste ju alltför väl hur stenigt det är de sista kilometrarna, absolut ingen miljö lämplig att ägna sig åt nattvandring i. Nu hade vi ett par härliga kilometrar framför oss på lättvandrade fjällhedar. Några bäckar utan spänger forcerades relativt lätt, även om Åse beslöt sig för att titta närmare på några stenar i en bäck. Men som tur var blev hon inte särskilt våt. Efter bron över Ainnajohka svängde vi av upp mot Huke och gick på skrå uppför Lihtti. När vi nu vände oss om och tittade tillbaka ner i dalen där vi vandrat innan så var det ett mäktigt naturskådespel att se hur regnmolnen nu svepte ner genom dalen. Tur vi inte är där nu sa vi, men det dröjde inte länge innan regnkläderna fick komma fram ur ryggsäcken. En kort men intensiv skur, och sen var det sol igen. När vi hade ca 4 km kvar var klockan 1815 och det blev en liten kolhydratsrast. Nu var musklerna rejält ömma både i axlar och ben, så för att förhindra fler fall så gällde det nu att ge kroppen lite energi. Vatten kokades så vi fick i oss lite varm choklad, och till detta mumsades det på vanlig choklad och annat godis. Bara fyra kilometrar, det tar vi snabbt tyckte Linnéa, men jag grusade snabbt hennes, och förmodligen de andras, förväntningar genom att säga att det kommer att ta minst två timmar. Kom ihåg hur jobbigt det var just de här kilometrarna från broarna och upp. Hade dessutom god hjälp av GPSn, som visade att vi rört oss med en medelhastighet av 2.1 km/h. När vi gick över broarna fick jag en (ödesdiger visade det sig sedan) flashback från 2005, och blev helt övertygad om att vi i morgon skall gå tillbaka hit ner till broarna för att vika av åt vänster mot Nordkalottleden. Ytterligare ett misstag!
Nu fick våra snabbvandrare Lisbeth och Linnéa gå i förväg. Sakta men säkert avancerade vi framåt, och i skymningen såg varenda sten på håll ut som stugorna. Men kl 2040 var vi äntligen framme, och möttes av stugvärden som bjöd på varm saft. Ett härligt mottagande! Nu var det nästan mörkt, så när vi kom in i stugan var det bara att ta fram pannlampan. Nu gjorde jag mig så där oerhört populär igen, när jag beordrade alla att laga mat, varma koppen dög inte. Vi har ju en ordentlig dagsetapp framför oss i morgon igen, även om vi nu tjänat in 7 km när vi kan gå till Sälka istället. Det smakade i alla fall underbart gott med potatismos, resterna på den rökta laxe och ett litet glas vitt vin. Efter diskningen återstod bara stretching och bäddning. Det sistnämnda var inte särskilt lätt för mig. Fick nitlotten med sängen allra högst upp (trevåningssängar), och nu gjorde det rejält ont i handen. När allt var överstökat och pannlamporna släckta så dröjde det inte länge innan tröttheten tog ut sin rätt. Vi har ju faktiskt förflyttat oss 43 kilometer idag, varav 26 km till fots. Snark snark hördes det i den lilla stugan. 30 augusti
Men som sagt mitt bildminne sa mig att vi skulle gå åt andra hållet, så då gjorde vi det……Drygt tre kilometer var det ner till broarna, och sen var det bara att bita i det mycket sura äpplet och erkänna att det här var fel – åt H-E fel….. Här gick i och för sig en liten stig åt Singihållet, men jag vågade inte chansa och ta den. Nu fick det vara slut med missar, så det var bara att ta ett par djupa andetag och gå tillbaka till stugan. Så efter 2,5 timmar och 6 kilometers vandring var det bara att konstatera att vi egentligen bara kommit 300 meter närmre dagens mål Sälka….. Även om det beror på dålig sömn till följd av värk i armen så är det inga godtagbar ursäkt. Förlåt Förlåt. När vi kommit utom synhåll från stugan och även kommit upp lite i höjd var det hög tid för kaffepaus. Hukejaure låg väldigt blå under oss med ett antal vita toppar som speglade sig i sjön. Bedårande vackert! Vi hittade en fin rastplats med utsikt över sjön, så nu skulle det bli gott med kaffer Precis när allt var framtaget började det regna. Det smakade väl inte så gott som det kunde ha gjort, för nu blev det lite kyligt. Att vandra i regnkläder är betydligt jobbigare än utan, så det var med stor glädje vi kunde ta av dem efter en timme. När vi jobbat oss upp ett bra tag så var vi framme vid Nordkalottledens korsning mot Norge.. Nu var resten av dagen en vit fläck även för mig, för 2005 tog vi av mot Norge (DET är jag i alla fall säker på!!! J). Här möttes vi av ett häftigt landskap. Det var som att vandra i en canyon. Mycket, mycket mäktigt. Dessutom omringades dalen av flera höga bergskedjor med ett inbjudande täcke av nysnö. Kameran gick varm, och resultatet blev ett antal bra bilder.
Nu gick nog de flesta och tänkte på vadet som vi snart skulle genomföra.Jag visste att linnéa inte gillar vadning, och för Åse skulle det bli första gången. Själv var jag inte så orolig, det var ju riktigt torrt i markerna så det borde inte vara så mycket vatten. Och jag hade ju ett rep…..
. Vandringen efter lunchen blev av en helt annan karaktär. Nu var det maffiga landskapet borta och det var ersatt av lite mer Sound of Music känsla. Fjällsidan vi gick på tillhörde Sälkamassivet men var gräsbevuxen med inslag av större klippor. Nedanför oss rann jokken som vi tidigare vadat över. Egentligen väldigt vackert, men efter ett par timmars vandring på sluttningen var vi rejält less på miljön. Dessutom försvann rösningen med jämna mellanrum, så då fick det bli GPS kurs. Risken att gå fel var i och för sig minimal, men det kändes som om dagens kilometrar inte behövdes spä på i onödan. Snabbaste vägen mellan två punkter är oftast en rak linje.
När klockan var 2000 var vi äntligen framme vid bron, och passade på att fylla på med lite extra kolhydrater. Nu fick ”Geten” och ”Haren” återigen gå i förväg de dryga fyra kvarvarande kilometrarna. Jag insåg att det här kommer att ta tid, så lika bra att några gick i förväg och förvarnade stugvärden om att en trött styrka var på väg. Vi hann i alla fall upp till Kungsleden innan mörkret sänkte sig helt över oss. Som tur var fanns där en liten månstrimma, så vi hade tillräckligt med ledljus för att slippa tända pannlamporna. Men det kändes som om det var mer sten på leden nu än när det är ljust! Hade dessutom vansinnigt ont i armen, så nu började tanken på att den kunde vara bruten att dyka upp. Varje rörelse med staven i handen gjorde så ont så jag fick till slut gå och endast använda högerarmen. Vilket bidrog till att alla de höga broarna med sina onödigt höga trappsteg blev ett problem. För mig återstod bara en lösning. Skippa bron och gå genom vattnet. Hade säkert gått jättebra om inte mina kängor är utslitna och läcker. Men fotbad är nyttigt! Det kändes som en evighet, men till slut kunde jag äntligen hojta till Åse som gick först att hon skulle höja blicken för att se en underbar syn. Ljusen från Sälkastugan! Men vad långt det var dit. Dessutom försvann det upplysta fönstret bakom små elaka kullar. Klockan 2230 var vi i alla fall äntligen framme efter drygt 29 kilometers vandring. 31 augusti När vi skulle gå var det bara för mig att inse den bistra sanningen. Armen gjorde så ont så jag behövde be om hjälp med att ta på den (och av den skulle det visa sig). Dessutom var det endast möjligt att nu använda bara en stav. Den andra fick spännas fast på ryggsäcken. Dagens stora fråga var regnkläder eller inte. Prognosen lovade regn, men det är ju så bökigt att gå i. Beslutet blev enhälligt inga regnkläder, så lite över tio gav vi oss av och möttes av en ordentlig motvind. Efter bara en halvtimme visade det sig att vi fattat fel beslut. Det var bara att göra halt och ta på regnkläderna. Oj vad det kändes dumt att behöva be om hjälp med nästa allt. Men tack snälla ni för all av och påklädning av ryggsäcken. Det var i grevens stund vi fick på regnkläderna för snar regnade det ordentligt. När vi passerade dalen vi vandrat i i går, och som då trots att den till slut blev enformig, var inbjudande vacker, var nu riktigt ogästvänlig. Det var alldeles mörkt i den och regnet vräkte verkligen ner där. Det gjorde det för övrigt över oss också när vi kommit fram till Dag Hammarskölds meditationsplats. I år blev det varken någon längre tid för meditation eller chigong för Lisbeth. Siktet var inställt på at så fort som möjligt ta oss fram de 7 kilometrarna till vindskyddet vid Kouppervaggis anslutning till Kungsleden. När vi gick över bron vid jokken slog många härliga minnen mot oss från våra två försök att gå in i Koupervaggi och fortsätta jo-jo leden. Frukostarna åt vi vid bron båda gångerna. Men någon längre tid till nostalgi gavs inte. Den varma stugan drog, och tanken på något varmt att dricka vann över alla nostalgiska minnen. Regnet och den hårda motvinden kändes, och fingrarna började hos några av oss att anta en vit färg. Själv var jag överlycklig över att ha tagit med mina vinterskidhandskar i gore tex. De höll faktiskt tätt , så mina kylskadade fingrar var för en gångs skull varma och rosafärgade. Vi hade tur, det var bara två personer i stugan när vi kom, så det var relativt gott om plats. Ryggsäckarna lämnade vi dock utanför, så det var bara att ta med sin lilla matpåse och köket in. De flesta av oss hann in innan himmelens portar verkligen öppnade sig. Det var bara Åse som ångrade sitt matval som behövde vara ute och gräva i ryggsäcken när det strilade som mest. Medan vi satt här inne och njöt av nudlar och varma koppen kom det en strid ström av vandrare, så luften blev snart ganska fuktig i stugan. Den här raststugan är verkligen guld värd, synd bara att dassen är så fruktansvärt sunkiga och nedsmutsade. Men mätta och varma satte vi efter en timme full fart mot Singistugan. Vädergudarna var med oss, så regnet avtog mer och mer, men ingen vågade chansa med att ta av regnkläderna. När vi närmade oss Singi såg vi en stor grupp som var på väg ner från Singivaggi. Detta föranledda att jag återigen skickade iväg Lisbeth och linnéa för att boka in oss i stugan. Det kändes som om det skulle kunna bli trångt där. Och trångt var bara förnamnet. Det var smockfullt, och den stackars stugvärden försökte lägga pussel med alla. Han hade 32 sängar, och vi var över 50 gäster men han löste det bra. Alviksskolan var som vanligt på fjällbesök, och som vanligt hade det strulat till sig. De hade flytt tillbaka ner till Singi med resultatet att alla vanliga vanliga vandrare hamnade i kläm. Ytterligare ett irriterande inslag var att alla som fanns i stugan verkade ha ”pinkat in sitt revir” vid matbordet. Trots att de sedan länge var färdigätna satt de kvar och läste eller bara pratade. Detta fick till följd att de flesta av oss fick äta inne på vårt lilla rum. Maten smakade bra, för att inte tala om efterrätten. Och så lite skäll till STF: Vädret i kväll har varit synnerligen växlade. Ett tag blev det blå himmel och sol, för att snabbt ersättas med snöfall. Det kändes i alla fall skönt att sitta inomhus och se på väderskådespelet utomhus. I kväll skulle vi dela rum med två gentlemen som stugvärden fått förlägga hos oss. Det resulterade i att linnéa fick sova på golvet. Även i kväll blev det en tidig kväll, och ännu en kväll gick utan att jag öppnade boken som jag släpar runt på (379 gram).
1 september Regnkläderna skyddade skönt mot väta och vind, och med vinterhandskarna på så fanns det ingen risk att vädret skulle hindra oss. Dagens etapp var lättgången, utan alltför stora höjdskillnader, och underlaget är till största delen fjällhedar. Ibland kändes det som om man fick en jättespark i ryggen när det kom en kraftig vindby. Men vädret inbjöd inte till någon längre rast, så vi beslöt enhälligt att byta ut lunchpausen mot en liten godisstund. Vi lyckades hitta en liten svacka där det var vindstilla så snart smaskades det på chokladkakor, wild chips, kex och övrigt godis. Snart såg vi sjön Kaitumjaure som låg inbjudande med sitt gröna delta och de vita topparna i bakgrunden. Lisbeth passade på att njuta av fjällets läckerheter i form av blåbär som det fanns gott om.
Framme vid stugan möttes vi av stugvärden som hänvisade oss in i stugan, och sen var vi välkomna in till butiken för en ”välkomstdrink”. Här var det verkligen ingen trängsel, och vi utsåg snabbt sexbäddsrummet som vårt. I det här rummet börjar vi nu känna oss hemma. Saften smakade bra, men det hade varit snäppet godare med varm saft en sådan här dag. Sen tog det inte lång tid innan vi invaderade shopen.
I kväll skulle det bli riktig mat, ingen grönpåse! Vi hittade snabbt ett par burkar med köttbullar i gräddsås och till det blev det potatismos. Som kronan på verket köpte vi citronfromage med blåbär till efterrätt. MUMS! Det blev ju inte sämre av att det var rea på lättölen, 2 burkar för 22kr. Så nu blev det förrätt bestående av ölkorv också! Gissa om middagen smakade gott. Allt tog slut och grytorna skrapades ur mycket noggrant. Nu blev det även en väderförändring och solen tittade fram. Lisbeth hann med ett chigongpass och vi andra strövade runt med kameran i högsta hugg. Det var ett riktigt ljusskådespel ner över sjön, och Lisbeth hittade rester av samekåtor. En av kvällens sysslor var persedelvård. Kängorna skrek efter fett, och det gällde att få dem torra. Eftersom mina kängor nu gör sin sista vandring så kunde jag misshandla dem genom att placera dem riktigt nära kaminen, i förhoppning att de skall vara torra tills i morgon bitti. En riktigt skön och avkopplande kväll, som avslutades med att vi försökte koncentrera oss på ett parti memory.
2 september. Långt under oss såg vi sjön, vilket såg väldigt inbjudande ut. Jag vet inte om de andra höjde blicken och tittade rakt fram, för här framgick det klart vilken lång uppförsbacke vi hade framför oss i morgon. Brant ner , en 1 km bred sjö och sen uppför igen. Men det var morgondagens problem
Jag hade i alla fall kommit fram till att enda lösningen med båtturen över Tesaujaure var att hyra stugvärden. Nu när jag inte kunde ro så kändes det som om roddprojektet borde inställas. Frågan var bara om det gick att förmå honom att köra lite tidigare än den utsatta tiden på kl 0800.. Busstiden i Vakkotavare kl 1520 kändes som att det skulle hänga på en skör tråd om vi skulle hinna. Stugvärden mötte upp, informerade om platsen och tog ett gruppkort av oss. Men någon tidigare båttransport ville han inte prata om. Nåja, vi hade ju lite tid på oss att övertala honom. Efter lite fika var det äntligen bastudax. Guuud vad skönt! Att få slänga lite varmt vatten på kroppen toppat med schampo och tvål är helt underbart efter ett par dagars vandring. Därefter väntade en härligt varm vedeldad bastu. För att svalka av oss erbjöds antingen ett dopp i sjön eller en ännu kallare dusch med jokkvatten. Åse slängde sig djärvt i sjön medan vi andra valde duschen. Skönt var det i alla fall. När stugvärden kom ner på kvällen för att ta betalt lovade han att köra över oss redan kl 0725. Nu såg det genast lite ljusare ut med busstiden. Ägnade en bra stund åt kartan och beslöt att vi skulle chansa genom att skippa bron och gå genom jokken. Bron innebar en omväg på 1,5 km, och då skulle vi förmodligen missa bussen. Skulle det visa sig att just den här jokken hade mycket vatten så skulle tiden missas ändå, och då hade vi fått navigera om till bron. Ett antal olika alternativ för en lunchpaus programmerades in, så fick tiden avgöra vilken det skulle bli (om vi skulle hinna med någon rast) Kvällen bjöd på en helt otrolig solnedgång, och åtminstone jag hade svårt att slita mig från skådespelet över sjön.
Morgonrutinerna gick ovanligt fort, och vi var klara redan kl 0700. nu skulle det ge sig om kvällen skulle avslutas med en tre rätters middag i Saltoluokta eller om det skulle bli grönpåse i Vakkotavare. Alla var vi laddade inför dagen även om det gick att skönja en viss oro i Annas (som drabbats av magproblem) och Åses (förkyld) ögon. Tanken att skall jag verkligen fixa det här lyste om dem.
Rimfrosten lyste så vit och fin på marken, och som en extra bonus hade leran i uppförsbacken frusit och var nu hård och lättgången. Uppförsbacken gick riktigt bra, även om det kostade på ett antal andhämtningspauser. Jag började nu på allvar tro att vi skulle hinna ner till Vakkotavare. Valet att hoppa över bron och chansa visade sig vara ett lyckokast. Det var verkligen lite vatten i jokken så den övergången gick smidigt. Nu hade vi sparat in ytterligare minst 45 minuter.
Nu betydligt vitare än när vi senast såg dem i lördags. Det enda tråkiga var att vi inte hade tid att sätta oss och njuta av utsikten. De första inplanerade stoppen hoppades över, så det blev endast korta små ”ryggsäck av” pauser. Utsikten fick nog de flesta av oss att glömma bort att lunchtiden var passerad och att magarna började kurra lite. Men när GPSn visade att det endast var två kilometer kvar (fågelvägen) till stugan och vi nu var framme vid den ganska häftiga nerförsbacken beordrade jag rast. Tjugo minuter, inte längre. Ännu en lunch bestående av choklad, kex mfl smaskiga onyttigheter avnjöts. Vi satt på ett stenparti med en kanonutsikt över Suorvadammen, så de minuterarna gick fort. Nedförsbacken gick relativt bra med endast ett haveri, och det kändes skönt att säga att vi skulle ta det lugnt för tiden räcker. Det var verkligen skönt att se Vakkotavarestugan, och kunna titta på klockan och inse att vi hade 40 minuter till godo. Bra jobbat tjejer! Avslutning i Saltoluokta: Middagen var superb även om jag var skeptisk innan. Saltos ”fina köksstämpel” har hittills alltid inneburit att jag aldrig gått mätt från deras middagar. Men eftersom det var så mycket gäster den här helgen frångick de tallriksserveringen på huvudrätten, och det var buffé som gällde. Så för första gången har jag blivit mätt efter en tre rätters på Salto! :) Tack snälla gänget för presenten i form av en halvpension. Jag lovar, jag gjorde rödingen rättvisa…. Kvällen tillbringades framför brasa i entrén, och det var jätteskönt att sitta där och bara slappa. Ännu bättre blev det när vi hittade ”After fjällmenyn” på drycker. Däremot orkade vi som kämpade längst inte sitta uppe längre än till 2300, vilket är nytt rekord på att lägga sig tidigt på Saltoluokta. 4 augusti. Jag blev verkligen positivt överraskad över vattenfallet. Stora Sjöfallet var otroligt mäktigt trots att det idag bara rinner 5% av allt vatten genom fallet, resten av vattnet går genom turbinerna i berget. Tyvärr blåste det, så klipporna närmast fallet var för hala för att gå ut på. Men det blev några bra foton på fallet och på oss framför det. Båten över till Kebnats lämnade Salto vid 1540, och nu hade hemresa börjat. En vemodig känsla, för nu var vandringen slut, och vi skulle snart skiljas från Linnéa. Det enda som återstod var ett dygn på resande fot, så det var gott om tid förr at tänka tillbaka på vår vecka på vandrande fot.
Tack alla för en härlig vecka, och för all hjälp med ryggsäcken.
|